Het Nieuwsblad – Sikhs vochten samen met Vlamingen in Eerste Wereldoorlog

Historicus Dominiek Dendooven houdt lezing in De Bogaard

Een heel goede lezing door onze vriend Domeniek Den Dooven op 30 mei 2012
A very good lecture by our friend Domeniek Den Dooven on 30 May 2012

Sint-Truiden, 29 May 2012. Lang voor de Sikhs in de jaren ’80 aanvankelijk als politieke, later als economische vluchtelingen naar de fruitstreek kwamen, doken ze op het Europese continent op. In de eerste Wereldoorlog vochten ze mee in de Vlaamse loopgraven.

Over die minder gekende episode uit de aanwezigheid van de Sikhs in ons land houdt historicus Dominiek Dendooven woensdag 30 mei een lezing in cultuurcentrum De Bogaard.

In het eerste jaar van de Eerste Wereldoorlog verbleven verschillende duizenden soldaten uit toenmalig Brits India in de loopgraven van Vlaanderen. In afschuwelijke omstandigheden ondergingen ze er enkele bloedige veldslagen.

De Indische soldaten werden niet alleen geconfronteerd met de modder en de gruwelen van het slagveld, maar ook met de plaatselijke zeden en gewoonten. Europeanen en Indiërs bekeken elkaar immers met vreemde maar nieuwsgierige ogen. Van heel bijzondere aard was de situatie waarin Indiase krijgsgevangen terecht kwamen.

Het verblijf van die duizenden soldaten van het Indiase subcontinent in Europa was decennia lang vergeten maar staat sinds 1999 weer volop in de belangstelling.

Historicus Dominiek Dendooven van de Stedelijke Musea Ieper besteedt aandacht aan alle etnische groepen die deel uitmaakten van het Indian Army Corps: sikhs, hindoes, moslims en Gurkha’s (uit Nepal) .

De sikhs waren proportioneel sterk vertegenwoordigd. Tijdens de lezing wordt hun komst naar Europa en hun inzet op de Vlaamse slagvelden belicht. Speciale aandacht gaat naar de situatie van de Indische krijgsgevangenen.

Tot slot wordt de actuele herinnering aan die Indische militaire aanwezigheid, bijvoorbeeld op militaire begraafplaatsen en aan de Menenpoort besproken. Zo trekken sinds 1999 Haspengouwse sikhs jaarlijks naar de 11 novemberviering in Ieper.

De voordracht wordt geïllustreerd met tientallen unieke beelden en geluidsfragmenten, zoals opnames van de Duitsers met zang, muziek en verhalen van de Indische krijgsgevangenen.

De lezing is een organisatie van Erfgoed Haspengouw in samenwerking met het Rijksarchief te Hasselt en de Integratiedienst Sint-Truiden.

Info: Cultuurcentrum De Bogaard, zaal Club. Woensdag 30 mei 2012 om 19.30 uur. Toegang gratis.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/bleli_20120529_001

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: